Modet – från ointressant till provokation

Det har blivit svårt att provocera folk nuförtiden och framför allt inom mode. Sedan det individuella modet började någon gång på medeltiden och kläder började skapas efter människors kroppar istället för att vara en potatissäck med snöre runt midjan, så har plagg fått människor att både se rött och bli mäkta imponerade.

Nya trender och återkommande

Man brukar säga att modets svängningar fortsatte ända in på 90-talet men där tog det stopp, enbart för att sedan komma tillbaka i modern tappning igen. Vi har återigen sett 90-talets grunge komma flygande, vi vältrar oss i 70-talets blommor och hippiestil och det vi aldrig mer trodde skulle komma tillbaka, såsom axelvaddar och mammajeans – har återigen letat sig in i våra garderober. Dock börjar vi i nuläget se fler teknologiska trender, inte minst inom tyger och material som inte bara ska vara funktionella utan även ge plaggen ett nytt utseende.

Benen – modets pelare

Den kroppsdel som det har dividerats och pratats flitigast om genom tiderna och den del som också har lett till att modet har blivit det som är, är benen. De två spirorna som först skulle täckas helt för att inte sätta griller i huvudet på folk, och som senare kom att bli symbol för sensualitet och frigörelse. På 1800-talet var det inte ens tal om att visa anklarna, medan dessa delar idag inte ens kommer i närheten av något vi skulle kalla sexigt.

Men varför har benen stått i fokus på det vis de har gjort? Enligt experter och forskare tyder det på att benen är den eller de delar som utgör halva vår kropp och som dessutom leder upp till våra intima delar, vilket folk gärna fantiserar om, i alla fall förr i tiden. Det roliga är att benen fram till medeltiden inte var något speciellt kvinnligt eller manligt. Båda könen klädde sig lika och båda hade ben. Idag anses benen vara ett sexigt attribut, inte minst för kvinnor och därför har det också funnits strikta regler om hur mycket hon har fått visa dem. Dock är benen något vi alla ska vara stolta över och pryda dem så mycket det går för att framhäva vår fysik. Klä dem i strumpeband, jeans och vackra kjolar och hedra dem för den nytta de gör för oss dagligen!