Nätshopping

Detta är verkligen vår tids huvudsakliga sätt att handla prylar. Nätshoppingen har roffat åt sig andelar som ingen kunde ana för bara 20-25 år sedan. Svenskarna är ett av folken som fullkomligt älskar att nätshoppa och länderna som man främst handlar från är USA, Kina och Storbritannien. Denna enorma konsumtion på nätet märks av inte minst i juletid när stackars posten får så mycket att göra att fikapauserna får vänta tills februari.

Smarta sätt att se varorna innan du betalar

Att handla på nätet kan dock kräva lite eftertanke och analyserande eftersom du inte kan se prylen eller plagget du ska inhandla innan du köper det. Det är också därför många nätshoppare väljer olika metoder för att se varan först innan betalningen sker. Ett sätt är att använda Klarna eller fakturabetalning så att du får hem produkterna innan du betalar dem. Detta kräver naturligtvis att sajten erbjuder detta betalningsalternativ.

En annan idé om du bor i en större stad eller har en fysisk butik på nära håll som är samma som sajten du tänker handla ifrån, är att du går in där en dag för att prova ut rätt storlek eller titta på vitvaran innan du slår till. Då vet du om det passar när du väl får hem den och du slipper returnering och spring till postkontoret.

Om du tvekar att köpa två olika produkter eller storlekar och vill prova båda, så kan du först titta om sajten du handlar ifrån har fri frakt och fri retur. På så sätt kan du beställa båda storlekarna och skicka tillbaka den ena efteråt. Perfekt sätt om du handlar på faktura.

Att kontrollera när du nätshoppar

Kolla alltid så att sajten som intresserar bedriver trygg e-handel och att omdömena som skrivs om den är goda, åtminstone i större laget. Ett tips är att testa att köpa något litet och billigt från dem först för att testa dem. Kommer paketet fram i tid? Har de många betalningsalternativ? Hur är det med kundtjänsten? Detta är tre punkter att ta reda på mer om, framför allt hur kundtjänstens bemötande är. Skulle det uppstå problem, så bör det finnas både mejl, telefon och eventuell chatt att använda sig av. Kolla också om frakten är fri eller om det finns ett minimibelopp innan den blir det. Hos många nätshoppingsajter kan man även bli VIP-kund och samla poäng och förmåner. H&M är en sådan sajt och det lönar sig verkligen i det långa loppet.

Tullar

Handlar du från utomeuropeiska länder så bör du kolla olika tullar av varor. Normalt är det inte speciellt dyrt att köpa kläder och smink från exempelvis USA eller Kina, men det är alltid en god idé att veta exakt vad du måste betala för att kunna hämta ut dina varor.