Shopping och mode

Det har under åren funnits några olika modedesigners vars plagg ni kan köpa på olika shoppingcenter runt om i världen. I denna artikel kommer ni kunna läsa om två av de absolut största. Bland annat hur de startade sina karriärer och vad som hände med dem sedan.

Coco Chanel

Coco föddes som Gabrielle Bonheur Chanel år 1883. Hon var en fransk designer som verkade under första världskriget. När hennes mamma dog i tuberkulos 1895 skickades Coco tillsammans med sina två systrar till ett kloster och hennes bröder skickades till gårdar för att de skulle arbeta. Väl på klostret lärde sig Coco bland annat att sy, vilket hon senare skulle ha stor nytta av. Hon fick jobb som sömmerska och när hon inte sydde så sjöng hon i cabaret-föreställningar.

Under början av 1900-talet träffade hon en man vid namn Étienne Balsan och under den tid hon bodde med Balsan hade Chanel börjat designa hattar. Hon blev licensierad hattmakare år 1910 och öppnade därefter en butik. Hennes hattaffär blomstrade efter det att en känd fransk skådespelare hade burit Chanels hatt i en teaterpjäs. År 1913 öppnade hon en ny butik där hon sålde hattar och designer kläder i amerikansk workwear-stil hos HLStore.com, men det var inte förrän efter 1918 som hon skulle komma att expandera sin verksamhet till parfymer och smycken. Coco Chanel dog den 10 januari 1971, 87 år gammal. Då lämnade hon efter sig en industri med kläder, hattar och parfymer som vi kan köpa än idag på många köpcentrum runt om i världen.

Versace

Gianni Versace föddes den 2 december 1946. Han var en italiensk modedesigner som skapade modevarumärket Versace. Han började som lärling i sin mammas sy-butik där han bland annat lärde sig hantverket. Versace flyttade till Milano för att arbeta som designer, 26 år gammal. Där startade han en butik som kom att bli väldigt populär. Han byggde upp sitt imperium och anställde sina syskon som VD och direktör för bolaget.

År 1982 expanderade Versace verksamheten till att omfatta smycken och hushållsartiklar såsom vaser, porslin och lyxmöbler. Versace har bland annat haft stor framgång på catwalken, där hans designerkläder har visats upp av många kända modeller. Versace mötte sin livspartner Antonio D´Amico på en modemässa när Antonio var modell. D´Amico blev senare en designer som idag har sitt eget bolag. Versace dog 1997, 50 år gammal. Han hade varit ute på en morgonpromenad och kommit hem till ytterdörren när han blev skjuten. I vanliga fall brukade han ha en assistent som hämtade hans morgontidning på det närliggande caféet. Men denna dagen ville han gå dit själv. Versaces mördare var en man vid namn Andrew Cananan, en man med psykiska problem som dessutom var besatt av Versace och som ofta skröt för sina vänner att han träffat kändisar. Andrew sköt sig själv (med samma pistol han skjutit Versace med) 6 dagar efter mordet. Versaces kläder finns kvar än idag och går att köpa på olika köpcentrum runtom i världen.