Shoppingberoende

Man talar om en rad olika missbruksproblem men något som ibland hamnar i skymundan, är shoppingberoende. Att bli beroende av shopping kan få vilken ekonomi som helst att ramla ihop och orsaka bekymmer i form av skulder och betalningsanmärkningar. Att vara shoppingberoende innebär att man inte på något sätt kan hålla sig ifrån shopping. Detta fungerar som en form av belöning för hjärnan och för varje gång man handlar något stiger begäret att få mer. Många gånger tänker personen att detta ska bli det sista plagget eller den sista prylen man köper, men man vet dock innerst inne att så inte är fallet.

Kontrollförlust

Folk som vittnat om hur det är att vara beroende av shopping har medgivit att de råkar ut för en så kallad kontrollförlust i samband med begäret. Den vanligaste åldern som shoppingberoendet kan uppkomma i är 35-årsåldern och det drabbar främst kvinnor. Dock brukar man också se en tendens att det uppstår som första skede i unga år i samband med att man flyttar hemifrån eller börjar arbeta och blir självständig. Oftast beskriver personerna det som en känsla av omedelbar skuld eller ångest efteråt, men det är sällan de lämnar tillbaka saken de köpt.

Hur ska man bli kvitt sitt shoppingberoende?

Att vara beroende av något är inte lätt och att ta sig ur knipan kan vara ännu svårare. Inte minst inom konsumtionsbegär när vi bombarderas dagligen av lockelser och marknadsföring inom alla möjliga områden. Det första man bör göra är att upprätta en budget för impulsinköp varje månad och hålla sig strikt till den. Detta kan vara lättare sagt en gjort men det finns vägar och hjälp, såsom att be en anhörig ha koll på utgifterna eller sätta in resterande pengar på ett konto man inte kommer åt lika enkelt. Dock brukar det handla om självdisciplin i slutändan och är man riktigt ordentligt drabbad så måste man söka hjälp, vilket kan göras hos olika organisationer.