Shoppingens historia

Aldrig förr har människan konsumerat så mycket som hon gör idag. Horder av paket dimper ned på postcentralerna världen över och våra garderober och vår heminredning byts ut varje säsong. Har det inte gått lite för långt? Ja, det kan man tycka, men så ser dock världen ut idag.

Shoppingens början

Efter andra världskriget var det få länder som kunde unna sig att shoppa. Kläder ärvdes, precis som tidigare och man hade enstaka fin-plagg som bara användes på söndagarna. Dock började konsumtionen att sakta men säkert ta fart, inte minst på 60- och 70-talen när många av klädkedjorna öppnade eller började bli berömda. Marknadsföringen var emellertid helt annorlunda mot nu, eftersom företagen sträckte sig till den stora massan. Idag är marknadsföring så mycket mer individuell, för att möta varje kunds behov.

Skyltfönstrets uppkomst

Författaren till boken ”Trollkarlen från Oz”, Frank Baum har också blivit känd som skyltfönstrets fader och uppfinnare. Tidigare var det bara priset och kvaliteten på varan som intresserade, men författaren ville påpeka hur viktigt det var att varan såg tilltalande ut för att få folk att köpa den. När det första skyltfönstret kom var det dock bara ett experiment, men Baum fick många efterföljare som ansåg att han hade helt rätt.

Den första gallerian

Idag är det mer vanligt att ge sig ut till olika shoppinggallerior än att gå i småbutiker och flanera. Trenden blev väldigt stor i USA och är nu ett faktum även i resten av världen. Den första shoppinggallerian ritades redan på 50-talet. Det var Victor Gruen som ritade den och han var en arkitekt från Österrike. Efter hans verk uppfanns ett begrepp som kallades Gruen-skiftet. Det innebär att en person som går in i en butik med planen att handla något visst, kommer ut därifrån med flera impulshandlade varor. Genom att sprida en stor dos reklam i byggnaden blev folk också lättare mottagliga för olika produkters vikt och egenskaper, vilket gjorde att man skapade ett behov som tidigare inte fanns.

Har du tänkt på att det kan vara svårt att hitta vägen i många gallerior och att det är enkelt att förirra sig? Detta är ingen slump utan något som arkitekterna och planerarna har tänkt ut i förväg.

När internet kom

Den första nätshoppingen kom till 1995 i samband med att Amazon öppnade upp sin verksamhet. Idag är nätshoppingen omvälvande, full med reklam, prispressare och unika produkter. I nuläget har man även lagt till ett stort antal kommersiella temadagar som Singles’ Day , Black Friday, Fars dag och annat som uppmanar till att hedra någon eller något, men i själva verket enbart handlar om att konsumera.