Snabbt mode

Handla hållbart

Det har länge varit viktigt med hur man ser ut, vilka kläder man bär och att man hakar på dem senaste trenderna. Detta har i sin tur tvingat företag att snabbt producera olika typer av plagg, så som skor och kläder, för att tillfredsställa konsumenterna. Detta är något som kallas fast fashion, snabbt mode.

Det är inte hållbart i längden att producera på det sätt man gjort tidigare och som konsument hela tiden handla nytt för att man vill ha eller för att modet har förändrats lite. Det är både tidskrävande och kostsamt.

Second hand

Nu är man dock mer medveten om vilken skada och påverkan detta beteende gör på miljön. Man väljer kanske att handla mer långsiktigt än innan. Man kan till exempel handla second hand, delta på olika klädbytardagar eller helt enkelt köpa kläder och skor av hög kvalitet och vårda det man redan äger.

Det är inte en slump att årets julklapp 2018 var något återvunnet. Det kunde alltså vara allt ifrån en stekpanna till en bok om svampar. Det råder inget tvivel om att det finns ett ökat intresse för att shoppa mer medvetet och klimatsmart. Visste du att om du handlar vart tionde plagg second hand så minskar du dina växthusutsläpp med 30 kilo per år? Toppen!

Ofta kan man hitta helt nya plagg eller porslin med originallappar kvar. Skor som knappt är använda eller böcker som aldrig blivit lästa. Allt detta till en bråkdel av priset utan att påverka miljön. Har man tur kan man även hitta märkeskläder så som Stone Island, Ralph Lauren eller Guess.

Men det har inte alltid varit självklart eller accepterat att handla second hand även om det är vanligt idag. Dom senaste 15 åren har försäljningen ökat markant och idag har var och varannan människa köpt någonting från en second hand-butik.

Det finns flera fördelar med att shoppa second hand. Förutom det uppenbara skälet att det är billigare och lämnar mindre klimatavtryck så ger det dig en chans att hitta just din egen unika stil. Många second hand-butiker får in nya saker varje dag och det lönar sig att hålla ögonen öppna!

Dessutom är det lite spännande att kliva in i en second hand-butik då man aldrig riktigt vet vad man kan hitta. Det är lite som att gå på skattjakt. Man får en chans att utveckla sin egen stil samtidigt som man är sjysst mot sin plånbok. Det är även en kul helgaktivitet man kan göra med kompisgänget eller familjen utan att det kostar skjortan.

Finns det då någon nackdel med att handla second hand? Ja, man kanske får kolla lite mer noga så det inte är ett stort hål i en tröja eller att sulan sitter fast i skon. Men i det stora hela finns det inte direkt några nackdelar. Det skulle väl vara att man hittar den perfekta tröjan i helt fel storlek!