Shopping och mode i framtiden

Vad blir egentligen konsekvensen av att vi alla handlar allt oftare och allt mer på internet? Vi jämför priser och fraktkostnader på jämförelsesidor och väljer därefter det billigaste alternativet. Vi går till butiken för att prova, klämma och känna, men går därifrån utan varor för att istället beställa dem på internet för att få dem billigare. Exempelvis hudvård från Exuviance eller andra kända märken går att hitta till mycket billigare priser online.

Show rooms istället för butiker

Konsekvensen av vårt beteende blir att de fysiska butikerna – med höga hyror, personalkostnader och låg försäljning – inte överlever. Men vad händer egentligen med butikerna då? Kommer de att försvinna helt och hållet från jordens yta? Nej, gissningsvis inte. En trend som ser ut att bli allt större är att de fysiska butikerna förvandlas till något som kallas för show rooms, det vill säga att de blir platser där varor och plagg visas upp för kunderna. I dessa show rooms får kunderna just känna och klämma. Prova, men inte köpa varorna i butiken. Själv poängen är att kunderna då, som de egentligen redan gör idag, går till ”butiken” för att se, klämma, känna och prova men går sedan hem och handlar varorna på internet.

Show rooms finns redan idag

Om man kikar på hur läget ser ut i Sverige idag kan man se att dessa show rooms redan har tagit plats på vissa ställen, då framför allt i Stockholm. Sedan finns det också de butiker som faktiskt varken har en fysisk butik eller ett show room utan som numera bara finns på internet, ett exempel på en sådan butik är Hobbex som faktiskt stängt alla sin fysiska butiker för att enbart ha försäljning på hemsidan.

Show rooms eller enbart online-försäljning

Frågan är hur framtiden egentligen kommer att se ut, kommer alla butiker ha show rooms eller kommer det faktiskt bli så att de stänger helt till förmån för internetförsäljningen? Och vad händer i så fall med våra städer? Vad kommer det i framtiden vara i butikslokalerna om det inte längre ska vara butiker i dem? Kommer alla butikslokaler förvandlas till lägenheter? Kommer man kunna hyra en etta med skyltfönster i en galleria för att bo i? Och vem vill i så fall bo så?

Shoppingen fortsätter i vilket fall

Hur det än blir i våra städer, i butikslokaler med mera så kommer ändå shoppingen att fortsätta, men då förmodligen nästan enbart på internet. Tack vare denna online-shopping så pressas priser och kunder blir mer prismedvetna än vad de varit tidigare. Detta i sin tur leder förmodligen till att det kanske enbart är den online-butik som håller de lägsta priserna som kommer att överleva ens på internet. Kanske det i slutändan blir så att det endast är en sida som exempelvis https://www.amazon.com/Amazon:https://www.amazon.com/ som överlever den hårda konkurrensen?