Trendenser

En trendens är en mix av orden trend och tendens, vilket till stor del har samma innebörd. Trender eller trendenser kan uppstå lika fort som de kan försvinna igen, och eftersom modets nycker är så plötsliga och omväxlande, så gäller det numera att hänga med varje vecka för att se vad som stundas.

Så uppkommer trendenser

En trend eller trendens är en idé eller en stil som sprider sig som en löpeld, både inom länder och i hela världen. Just inom mode tenderar trender att vara synliga för alla som har tillgång till medier och liknande. Det finns dock tusentals trender som existerar men som vi inte har blivit varse om ännu, eftersom trendspanare kanske inte råkat fått nys om dem. Tack vare sociala medier kan man dock enkelt sprida en egen trend och hakar folk på så kan det bli en hit.

Inom mode brukar det främst vara celebriteter som dikterar villkoren och klär sig utefter egen stil. Fans apar sedan efter och så även de billigare klädkedjorna. Å andra sidan kan det först börja i den andra änden – att vanliga människor från förorterna sätter igång med en viss stil som snappas upp av några influencers eller kända människor.

I mångt och mycket är det dock de stora modehusen i London, Paris och New York som får sina infall och idéer och startar sina egna unika kollektioner, som bara några veckor senare syns ute i butikerna hos H&M, Zara och Mango med flera. De flesta människor strävar efter att se lyxiga ut och ser därför upp till de dyrare märkena, vilket de billiga klädkedjorna drar nytta av genom att kopiera.